Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Psihijatrijska hospitalizacija
Poštivanje etičkih načela i stigmatizacija

Martina Barbiš

Kategorija:  Medicina



Psihijatrijska hospitalizacija

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  234

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  15 x 23,5 cm


Kataloški broj:  5067

ISBN:  978-953-203-451-6


Cijena:  20.00 €

Internet cijena:  18.00 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  4078


Opis:
Knjiga koja nas upoznaje sa šarolikom paletom problema kada je riječ o ljudima koji žive s nekih psihičkim poremećajem i o našem ponašanju prema njima. Tijekom povijesti se uvijek smatralo da su takvi ljudi opsjednuti nekim zlim duhom ili vragom te ih se odstranjivalo iz društva i najoštrije kažnjavalo. Danas prihvaćamo gledište da su devijantna psihička ponašanja bolesti i da ih valja podvrći liječenju kao što činimo i kod svake druge, tjelesne bolesti. No za razliku od fizičkih bolesnika, duševno bolesne osobe često nailaze na tretman koji nije human.

Ova knjiga rezultat je autoričinih istraživanja potaknutih njenom uznemirenošću zbog ponašanja liječničkog osoblja prema hospitaliziranim psihijatrijskim pacijentima.

Psihijatrijska hospitalizacija - poštivanje etičkih načela i stigmatizacija knjiga je koja će nam odškrinuti vrata za pogled u čitav jedan univerzum ranjenih ljudskih duša koji čeka da ga se otkrije. I da se zamislimo kakvi smo mi prema njima te da im pomognemo kada možemo.

Republika Hrvatska je potpisnik Konvencije o pravima osoba s invalidnošću (...), a vrlo malo istraživanja ukazuje na aktualno stanje prava i problema te skupine ljudi. Istraživanje koje pokazuje povrede njihove autonomije i integriteta je velik doprinos u smislu težnje za poboljšanjem uvjeta u kojima oni žive, kao i šansa da oni sami izraze svoje viđenje i svoje doživljaje u toku liječenja te tako doprinesu razmišljanju o boljim uvjetima liječenja i komunikacije u psihijatrijskim bolnicama. Time što su navedeni njihovi kompletni komentari i doživljaji odnosa sistema prema njima, jasno su uočljive strukturalne pretpostavke kršenja etičkih načela u odnosu prema toj grupi ljudi.
(Iz recenzije knjige dr. sc. Irene Bezić)
Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service