Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Rakovim korakom
Vrući ratovi i medijski populizam

Umberto Eco

Kategorija:  Esejistika



Rakovim korakom

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  339

Uvez:  meki

Format:  14 x 23 cm


Kataloški broj:  4507

ISBN:  


Cijena:  21.50 €

Internet cijena:  19.35 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  5.00 ( ukupno glasova: 1 )


Broj pregleda knjige:  10125


Opis:
Umberto Eco, širem čitateljskom krugu dosad ponajviše poznat kao romanopisac (Ime ruže, Foucaultovo njihalo, i drugi romani) sjajan je esejist koji je u ovoj knjizi svoj intelekt upotrijebio za pogled na to kamo to ide ova naša, zabrinutosti vrijedna, civilizacija. Čovječanstvo kao da ide poput raka. Godine kraja drugog i početka trećeg tisućljeća pune su rakovih koraka.

Ovdje skupljeni Ecovi tekstovi nastajali su u razdoblju od 2000. do 2005., što su godine neokonzervativizma, terorizma, uspona 3B (Bush, Blair, Berlusconi), rata u Afganistanu i Iraku. U ovoj seriji strastvenih, provokativnih i duhovitih kraćih eseja i predavanja, Umberto Eco istražuje stvarnu matricu našeg svijeta na primjerima naizgled vrlo udaljenima jedni od drugih (uz ostalo, fenomeni tipa Harry Potter, inteligentni dizajn, non-stop tv novosti, paleoratovi i neoratovi, globalizacija, mitovi, Da Vincijev kôd, moć medija, retorika), sve to začinjeno s obiljem navedenih činjenica i brižno konstruiranim stavovima o umreženosti događanja u našemu dobu.

Eco je u ovoj knjizi svoj intelekt upotrijebio za pogled na to kamo to ide ova naša, zabrinutosti vrijedna, civilizacija. Čovječanstvo kao da ide poput raka. Godine kraja drugog i početka trećeg tisućljeća pune su rakovih koraka. Politička karta Europe, na primjer, sve je sličnija onoj od prije 1914. godine… No to nije jedino. Sukobom između islama i kršćanstva kao da imamo reprizu Križarskih ratova, a novi kršćanski fundamentalizam kao da je izašao ravno iz kronika devetnaestoga stoljeća, zajedno s oživljavanjem antidarvinizma. Uskrsnuo je, (premda samo u gospodarskom obliku) i duh Žute opasnosti. Obitelji bogatih zemalja ponovno imaju u domu sluge druge boje, kao na američkom Jugu iz filma Zameo ih vjetar, obnavljaju se velike seobe barbarskih naroda, kao u prvim stoljećima naše ere, i ponovno oživljavaju, barem u Italiji, rituali i običaji kasnog Rimskog carstva.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service