Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Ejlina pjesma Djeci Zemlje

Jean M. Auel

Kategorija:  Beletristika



Ejlina pjesma Djeci Zemlje

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  Djeca Zemlje


Stranice:  784

Uvez:  tvrdi

Format:  14 x 21 cm


Kataloški broj:  8115

ISBN:  978-953-203-370-0


Cijena:  46.00 €

Internet cijena:  41.40 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  4.75 ( ukupno glasova: 4 )


Broj pregleda knjige:  17930


Opis:

Trideset godina nakon početka, upravo je izašla šesta, dugo očekivana završna knjiga ciklusa DJECA ZEMLJE o Ejli, junakinji iz kamenoga doba!



EJLINA PJESMA DJECI ZEMLJE šesta je, i završna, knjiga epski opsežne serije DJECA ZEMLJE, započete još 1980. godine knjigom PLEME SPILJSKOG MEDVJEDA. Dirljiva priča iz kamenog doba od prije tridesetak tisuća godina o Ejli, koju je kao petogodišnju djevojčicu spasilo i odgojilo jedno neandertalsko pleme, odmah je postala planetarna uspješnica, a i kod nas je doživjela više izdanja. Pripadnica naše vrste, kromanjonka Ejla intelektualno je naprednija od neandertalaca, ali u gruboj sredini tek mora izboriti prava i položaj koji joj pripadaju…

Nakon tog prvog prapovijesnog romana, kojim je započela seriju DJECA ZEMLJE, autorica opisuje u novim romanima život naših davnih predaka u to prapovijesno vrijeme prije pojave poljodjelstva i stočarstva, i dakako, prije pojave pisma. Stoga iz tog razdoblja nemamo nikakvih pisanih tragova, samo slikarije po špiljama, kamena i koštana oruđa, lončariju. Tim svijetom već vlada naša vrsta, kromanjonci (homo sapiens sapiens), naši izravni preci. No ponegdje obitavaju još uvijek i posljednji neandertalci (homo sapiens neanderthalensis), vrsta koja će ubrzo posve nestati.



U prvoj knjizi, PLEMENU SPILJSKOG MEDVJEDA, Ejla živi s neandertalcima, i stasa u djevojku, ženu i majku.

U drugoj knjizi, DOLINI KONJA, živi neko vrijeme sama, jer je prognana iz plemena, te upoznaje prvog čovjeka svoje, kromanjonske vrste. Svoju prvu i pravu ljubav, Džondalara.

U trećoj knjizi, LOVCIMA NA MAMUTE, Ejla prvi puta susreće veću skupinu ljudi, koji su je zavoljeli, a neki previše.

U četvrtoj knjizi, RAVNICAMA POVRATKA Ejla i Džondalar putuju kroz Europu od istoka na zapada, prema Džondaralovoj domovini.

U petoj knjizi, VATRENOM KAMENU Ejla stiže u Džondalarov dom, Zelandoniju (današnja Francuska), upoznaje njegovu rodbinu i prolazi s njim obred združivanja…

U ovoj šesto,m završnoj knjizi, EJLINOJ PJESMI DJECI ZEMLJE, Velika Majka Zemlja predaje preko Ejle ljudima Dar Znanja o ulozi muškarca u nastanku djece. Nije dovoljno da Velika Majka samo blagoslovi ženu trudnoćom. Nema začeća bez Užitaka u dvoje, govori novi stih. Dotad su za muškarca djeca njegove družice bila djeca rođena na njegovom ognjištu (ali ne i njegova djeca), jer Dar Užitka nije imao veze sa začećem djece. Sada, nakon objave Ejline pjesme, nastaje pojam „otac“, nakon čega ništa više neće biti kao prije…



Jeste li se ikad zapitali kako su živjela ta pradavna stvorenja kamenoga doba? Oni su pramajke i praočevi svih nas. EJLINA PJESMA DJECI ZEMLJE najnovija je knjiga prapovijesne sage iz tog vremena samog osvita današnjeg čovjeka. Roman o jednoj ženi i o ljudima u čijim se slabinama krilo sjeme svih budućih naraštaja. Nas danas.



Jean M. Auel se pokušala uživjeti u ta davna vremena, prije povijesti, i pružiti nam literarni izlet u kasni paleolitik, u doba prije mnogo tisućljeća kad malobrojni ljudi živješe od lova i skupljanja samoniklih plodova, a ledom bi okovan velik dio Europe. Zamislila je i dodir dviju vrsta ljudi: neandertalske, i nove, naprednije, kromanjonske. Nas kakvi smo danas.





Ciklus DJECA ZEMLJE sadrži šest romana:



PLEME SPILJSKOG MEDVJEDA

DOLINA KONJA

LOVCI NA MAMUTE

RAVNICE POVRATKA

VATRENI KAMEN

EJLINA PJESMA DJECI ZEMLJE



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service