Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

O načelu populacije

Thomas Robert Malthus

Kategorija:  Sociologija



O načelu populacije

Nakladnik:  IZVORI


Stranice:  172

Uvez:  meki

Format:  14,00 x 22,50 cm


Kataloški broj:  8920

ISBN:  978-953-203-319-9


Cijena:  12.00 €

Internet cijena:  10.80 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  4.60 ( ukupno glasova: 5 )


Broj pregleda knjige:  5174


Opis:
Napokon prvo hrvatsko izdanje poznate, klasične knjige o „demografskoj bombi“. Ona se često spominje i citira, pa da vidimo o čemu se tu zapravo radi. To je prva važna demografska studija o sklonosti ljudske rase da svojom brojnošću nadmaši raspoložive prirodne resurse. Knjigu je preveo Žarko Vodinelić.

Thomas R. Malthus napisao je svoj slavni esej 1798. kao odgovor na razmišljanja o mogućnosti usavršavanja društva, koja su bila potaknuta Francuskom revolucijom. Budući da ljudska sposobnost razmnožavanja u tolikoj mjeri nadmašuje proizvodnju hrane, objašnjavao je, pučanstvo će uvijek nadmašivati raspoložive resurse i mnogi ljudi neizbježno će mukotrpno životariti na rubu opstanka. Malthusov jednostavni, ali snažni, argument je da će se oskudica i nejednakost pojaviti čak i u društvu iz kojega su uklonjeni svi nepravedni zakoni i institucije.

Danas je Malthusovo ime gotovo sinonim za aktivnu zaokupljenost demografskim i ekološkim pitanjima, a njegovo klasično djelo ostalo je do dana današnjega citatno u tekstovima iz društvenog razvoja, teologije, evolucije i očuvanja okoliša.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service