Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Na razmeđu civilizacija
Zapadna Europa, Bizant i islamske zemlje: trgovima povijesti znanosti i prirodne filozofije

Žarko Dadić

Kategorija:  Znanstveni priručnik



Na razmeđu civilizacija

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  344

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  15 x 23 cm


Kataloški broj:  8315

ISBN:  978-953-203-397-7


Cijena:  23.00 €

Internet cijena:  20.70 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  3753


Opis:
Godine 395. Rimsko Carstvo konačno je podijeljeno na Zapadno i Istočno. Tri stoljeća kasnije, na granice oba ta carstva udaraju valovi nove civilizacije rođene na Istoku: islamske. Cijela povijest intelektualnih stremljenja srednjega vijeka toliko je u znaku tih događanja da možemo govoriti o tri različite povijesti.
Godine 395. Rimsko Carstvo konačno je podijeljeno na Zapadno i Istočno, a kršćanstvo se u njima učvršćuje kao društvena i civilizacijska okosnica. No zbog razmimoilaženja teologa, dva geografski odvojena carstva razdvajaju se sve dublje i po razdjelnici katoličanstvo – pravoslavlje. Iz toga su proizlazile i sve veće razlike u daljnjem civilizacijskom hodu nasljednika antičkoga svijeta. Bizantsko Carstvo se sve više organizira kao teokratsko, a na Zapadu se unatoč velikoj moći papa, svjetovna i crkvena vlast ne stapaju u jednu.
Cijela povijest intelektualnih stremljenja srednjega vijeka toliko je u znaku tih razlika da možemo govoriti o dvije različite povijesti. No to nije sve!
U osmome stoljeću na granice oba ta carstva udaraju valovi nove civilizacije rođene na Istoku: islamske. Koliko su, i jesu li, te tri civilizacije utjecale jedna na drugu, što su preuzimale jedna od druge, a u čemu su slijedile svoje zatvorene silnice ostajući izolirane u razvoju, sve je to silno zanimljivo i beskrajno polje istraživanja.
Ova knjiga doprinos je tome, s posebnim naglaskom na dio koji se tiče povijesnih prostora na kojima su današnje države Hrvatska, Srbija, te Bosna i Hercegovina.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service