Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Šuma bez staze
Koja je uloga ekologije u društvu?

Mladen Šolić

Kategorija:  Ekologija



Šuma bez staze

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  Luč


Stranice:  308

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  15 x 24 cm


Kataloški broj:  5071

ISBN:  978-953-203-478-3


Cijena:  24.00 €

Internet cijena:  21.60 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  828


Opis:
Šuma bez staze je priča o ekologiji, ali još i više priča o odnosu čovjeka i prirode. Knjiga je oda ekologiji, duboko društveno ukorijenjenoj znanosti, koja je uvijek ukazivala na neraskidivu povezanost i isprepletenost prirode i ljudske civilizacije, koje su se uvijek zrcale jedna u drugoj. Ova znanost baštini veliko intelektualno nasljeđe, neprestano suprotstavljanje različitih ideja, što je bilo pogonsko gorivo razvitka i napretka ove znanstvene discipline koja je danas važna za svakoga. Suprotstavljene ideje, ponekad potpuno suprotne, izmjenjivale su se na ekološkom tronu, a svaka od njih donosila je određenu razinu istine, mijenjajući naše poglede na prirodu, ali i na ljudsko društvo. Upravo zbog te svoje unutrašnje raznolikosti perspektiva, ekologija je iznimno doprinijela našem poimanju prirodnog svijeta i našeg mjesta u njemu.

Kao znanstvena podloga ekoloških pokreta i environmentalizma, ekologija danas jasno ukazuje na potrebu ozbiljnog zaokreta u razvitku ljudske civilizacije i njenom odnosu prema prirodi. Jačanje svijesti o našoj povezanosti i ovisnosti o prirodi danas je potrebnije nego ikada prije. Priroda je dominantno ustrojena na međusobnoj ovisnosti i suradnji, a daleko manje na sukobima i kompeticiji i to je strategija koju čovječanstvo treba oponašati. Kako je to lijepo kazao američki ekolog Warder Clyde Allee, Široko rašireno znanje o važnoj ulozi procesa suradnje i pomaganja među živim bićima, može dovesti do prihvaćanja suradnje kao vodećeg načela kako u društvenoj teoriji tako i kao temelja za ljudsko ponašanje. Takav razvoj događaja, kada se dogodi, promijenit će tijek ljudske povijesti.

Šuma bez staze rezultat je 40-godišnjeg bavljenja ekologijom autora i zaokružuje ekološku pentalogiju (prethodne knjige su Ljepota različitosti, Umijeće življenja, Krojenje života, Put u Liliput, sve u izdanju IZVORA).



Mladen Šolić rođen je 1959. godine u Splitu. Znanstveni je savjetnik u trajnom zvanju u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Redoviti je profesor iz ekološke skupine predmeta na sveučilištima u Splitu i Zagrebu. Objavio je 11 knjiga, te preko 150 znanstvenih i stručnih radova. Popularizirao je ekološke teme kroz knjige Ljepota različitosti, koja govori o problematici biološke raznolikosti na Zemlji, Umijeće življenja, koja se bavi ekologijom ponašanja životinja, Krojenje života, koja govori o odnosu živog svijeta i neživog okoliša, te Put u Liliput koja proučava utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji. Dobitnik je nagrade HAZU-a za 2006. godinu za najviša znanstvena dostignuća u Republici Hrvatskoj za područje prirodnih znanosti i matematike.



Bibliografija:

Šolić, M. 2022. Put u Liliput: utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji. Izvori, Zagreb, 175 str.

Šolić, M. 2021. Ekologija u brojkama: ekološki model i njihova primjena u konzervacijskoj ekologiji. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split. 208 str.

Šolić, M. 2019. Krojenje života. Izvori, Zagreb, 235 str.

Šolić, M. 2018. Ekologija zajednica i ekosustava. Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb, 350 str.

Šolić, M., N. Krstulović, S. Šestanović, D. Šantić, N. Bojanić, M. Ordulj, S. Jozić. 2016. Microbial Community Ecology of the Adriatic Sea (Šolić, M., N. Krstulović, eds.). LAP Lambert Academic Publishing, Saarbrücken, Germany, 436 p.

Šolić, M. 2015. Kvantitativne metode u ekologiji zajednica. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split. 134 str.

Šolić, M. 2014. Ekologija populacija. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split. 343 str.

Šolić, M. 2012. Umijeće življenja. Izvori, Zagreb, 330 str.

Šolić, M. 2009. Ljepota različitosti – ekološki uzroci biološke raznolikosti na Zemlji. Izvori, Zagreb, 288 str.

Krstulović, N., M. Šolić. 2006. Mikrobiologija mora. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split. 317 str.

Šolić, M., N. Krstulović. 2000. Ekologija morskog bakterioplanktona. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split. 452 str.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service