Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Faraonov kapetan Merer

Antonio Brajder

Kategorija:  Povijesni roman



Faraonov kapetan Merer

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  374

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  16 x 24 cm


Kataloški broj:  8926

ISBN:  978-953-203-471-4


Cijena:  25.00 €

Internet cijena:  22.50 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  846


Opis:
Krenimo brodom faraonovog kapetana Merera na plovidbu do drevnog Egipta i po njemu. Oživimo njegovo doba od prije 46 stoljeća, gradimo s njim Keopsovu piramidu, uživimo se u njegov svijet, u civilizaciju na čijim izvorima su se napajale sve ostale kasnije kulture s obala Mediterana.


Faraonov kapetan Merer je povijesno-arheološki roman koji se temelji na stvarnim dnevnicima egipatskog nadzornika i kapetana Merera iz doba 26. stoljeća prije nove ere, upravo za vrijeme gradnje Keopsove piramide. Pronašli su ih 2013. godine francuski arheolozi u staroegipatskoj luci Jarf na Crvenom moru. To je nastarija dosad otkrivena, ljudskom rukom građena, luka na svijetu, a dnevnici, pisani hijeroglifskim hijeratskim pismom, najstariji su ikad pronađeni ispisani tekstovi na papirusu.

Merer je kapetan broda koji ljeti doprema bakar i tirkiz iz sinajskih rudnika, a u zimskom i proljetnom dijelu godine sudjeluje u izgradnji Keopsove velike piramide u Gizi i gradi luke u delti Nila na obali Sredozemlja.

Merer vodi svakodnevno brodske dnevnike te iz njih saznajemo pojedinosti o plovidbama i životu Merera i njegovih mornara. Saznajemo o lukama, kamenolomima, pisarima, o plovnim putovima za vrijeme gradnje piramide u Keopsovo doba I sve to možemo usporediti s ranije poznatim arheološkim nalazima i hipotezama, jer knjiga ima na kraju i opsežan tekst o povijesnim izvorima današnje egiptologije.

Ovaj je roman priča koja se zasniva na tim brodskim dnevnicima, dok su pojedinosti i dijalozi dakako plod autorove mašte, ali uz uvažavanje svih poznatih arheološko-povijesnih saznanja.

Krenimo stoga brodom-vremeplovom faraonovoga kapetana Merera na plovidbu do drevnoga Egipta i po njemu. Oživimo njegovo doba, uživimo se u njegov svijet, u civilizaciju na čijim izvorima su se napajale sve ostale kasnije kulture s obala Mediterana.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service