Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata
knjiga VI. – Kulturni i znanstveni preporod

Žarko Dadić

Kategorija:  Znanstveni priručnikPovijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  496

Uvez:  tvrdi uvez

Format:  16,5 x 24 cm


Kataloški broj:  8324

ISBN:  978-953-203-452-3


Cijena:  195.00 KN

Internet cijena:  175.50 KN   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  1999


Opis:
Ovo je šesta knjiga planirane (u osam knjiga) cjelovite povijesti znanosti i prirodne filozofije u Hrvata koja je obrađena na nadasve stručan, sustavan, ali i svakome dostupan način. Knjiga, kao i one koje su joj prethodile te one koje će slijediti u cijelome nizu, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja autora te financijskog napora izdavača iz vlastitih sredstava, s ciljem da naša kulturna sredina dobije jedinstvenu sintezu povijesti znanosti i filozofije, sintezu kakvom se mogu pohvaliti samo rijetki narodi.

Knjiga je kronološki nastavak prethodnih autorovih djela:

POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA, Knjiga I. – Srednji vijek;

POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA, Knjiga II. – Renesansa ;

POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA, Knjiga III. – Rani novi vijek .

POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA, Knjiga IV. – Prosvjetiteljstvo .

POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA , Knjiga V. – Pretpreporodno doba.

Ova (šesta) knjiga obuhvaća sadržajem razdoblje između godine 1835. ,koja godina se uzima za početak kulturnog i znanstvenog preporoda u Hrvata, i (oko) godine 1900. odnosno prijelaza 19. u 20. stoljeće. Iduće dvije knjige će obuhvaćati 20. stoljeće do godina 1960-tih.

Neka od poglavlja su:

- Hrvatski narodni preporod i utemeljenje hrvatskih kulturnih ustanova;

- Utemeljenje Horvatsko-slavonskog gospodarskog društva i pokretanje njegovo časopisa;

- Školstvo u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. stoljeća;

- Pogledi na klasifikaciju prirodnih znanosti u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. stoljeća;

- Utemeljenje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu;

- Utemeljenje modernog Zagrebačkog sveučilišta;

- Utemeljenje i djelovanje Hidrografskog ureda i zvjezdarnice u Puli u drugoj polovici 19. stoljeća

- Popularizacija prirodoslovlja u Matici ilirskoj, odnosno hrvatskoj i u Hrvatskom književnom društvo sv. Jeronima u drugoj polovici 19. stoljeća,

- Kulturne i školske prilike u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici 19. stoljeća u doba turske vlasti te nakon austro-ugarske aneksije 1878.

itd, ukupno 53 poglavljaŽarko Dadić, akademik, matematičar i povjesničar znanosti, diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu matematiku godine 1954. te 1962. doktorirao na istom fakultetu iz primijenjene matematike.

Znanstvenu karijeru ostvario je u Institutu, kasnije Zavodu za povijest prirodnih, matematičkih i medicinskih znanosti HAZU. Voditelj je Zavoda za povijest i filozofiju HAZU.

Pod naslovom Marini Ghetaldi Opera omnia objavio je cjelokupna Getaldićeva djela, (Zagreb 1968), a hrvatski prijevod šest Getaldićevih djela priredio je za tisak i popratio komentarima. Sudjelovao je i u priređivanju prijevoda na hrvatski jezik Boškovićeve Teorije prirodne filozofije.

Na temelju svojih istraživanja napisao je prvu sintezu razvitka egzaktnih znanosti u Hrvata i objavio je u dva sveska pod naslovom Povijest egzaktnih znanosti u Hrvata. Objavio je dvojezične hrvatsko-engleske monografije Ruđer Bošković; Herman Dalmatin; Franjo Petriš-Patricius; zatim knjige o razvitku egzaktnih znanosti u Hrvata u pojedinim razdobljima: Egzaktne znanosti hrvatskoga srednjovjekovlja i Hrvati i egzaktne znanosti u osvitu novovjekovlja.

Objavio je također i sljedeće knjige: Razvoj matematike; Povijest, ideja i metoda u matematici i fizici; Egzaktne znanosti u Hrvata u doba prosvjetiteljstva; Egzaktne znanosti u Hrvatskoj u ozračju politike i ideologije (1900-1960); Egzaktne znanosti u znanosti u Hrvata u doba kulturnog i znanstvenog preporoda (1835-1900); Na razmeđu civilizacija (Zapadna Europa. Bizant i islamske zemlje: tragovima povijesti znanosti i prirodne filozofije); Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata, Knjiga I. – Srednji vijek; Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata, Knjiga II. – Renesansa. Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata, Knjiga III. – Rani novi vijek, Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata Knjiga IV. – Prosvjetiteljstvo . Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata Knjiga V. – Pretpreporodno doba .Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service