Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata
knjiga IV. – Prosvjetiteljstvo

Žarko Dadić

Kategorija:  Znanstveni priručnikPovijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  504

Uvez:  tvrdi uvez

Format:  16,5 x 24 cm


Kataloški broj:  8322

ISBN:  978-953-203-446-2


Cijena:  195.00 KN

Internet cijena:  175.50 KN   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  993


Opis:
Ovo je četvrta knjiga planirane (u osam knjiga) cjelovite povijesti znanosti i prirodne filozofije u Hrvata koja je obrađena na nadasve stručan, sustavan, ali i svakome dostupan način. Knjiga, kao i one koje su joj prethodile te one koje će slijediti u cijelome nizu, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja autora te financijskog napora izdavača iz vlastitih sredstava, s ciljem da naša kulturna sredina dobije jedinstvenu sintezu povijesti znanosti i filozofije, sintezu kakvom se mogu pohvaliti samo rijetki narodi.

Knjiga je kronološki nastavak prethodnih autorovih djela: POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA, Knjiga I. – Srednji vijek; POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA, Knjiga II. – Renesansa i POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA, Knjiga III. – Rani novi vijek .

Ova (četvrta) knjiga obuhvaća razdoblje od Karlovačkog mira 1699., pa do otprilike Francuske revolucije (1789). Slijede knjige koje obuhvaćaju kasnija povijesna razdoblja.

Neka od poglavlja su:

- Filozofske i znanstvene tendencije u razdoblju prosvjetiteljstva (uvodno poglavlje)

- Isusovačke škole u hrvatskim krajevima u 18. stoljeću do 1757.

- Franjevačko pučko školstvo u Dalmaciji u doba prosvjetiteljstva

- Pučko školstvo u sjevernoj Hrvatskoj sredinom 18. stoljeća

- Medicina i zdravstvo u Habsburškoj monarhiji , a posebno u hrvatskim krajevima u 18. stoljeću.

- Prva tiskana medicinska knjiga na hrvatskom jeziku

- Matija Petar Katančić i njegova hrvatska geometrija

- Nastava egzaktnih znanosti na Zagrebačkoj akademiji nakon ukinuća isusovačkog reda godine 1773, do godine 1789.

itd., ukupno 39 poglavljeŽarko Dadić, akademik, matematičar i povjesničar znanosti, diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu matematiku godine 1954. te 1962. doktorirao na istom fakultetu iz primijenjene matematike.

Znanstvenu karijeru ostvario je u Institutu, kasnije Zavodu za povijest prirodnih, matematičkih i medicinskih znanosti HAZU. Voditelj je Zavoda za povijest i filozofiju HAZU.

Pod naslovom Marini Ghetaldi Opera omnia objavio je cjelokupna Getaldićeva djela, (Zagreb 1968), a hrvatski prijevod šest Getaldićevih djela priredio je za tisak i popratio komentarima. Sudjelovao je i u priređivanju prijevoda na hrvatski jezik Boškovićeve Teorije prirodne filozofije.

Na temelju svojih istraživanja napisao je prvu sintezu razvitka egzaktnih znanosti u Hrvata i objavio je u dva sveska pod naslovom Povijest egzaktnih znanosti u Hrvata. Objavio je dvojezične hrvatsko-engleske monografije Ruđer Bošković; Herman Dalmatin; Franjo Petriš-Patricius; zatim knjige o razvitku egzaktnih znanosti u Hrvata u pojedinim razdobljima: Egzaktne znanosti hrvatskoga srednjovjekovlja i Hrvati i egzaktne znanosti u osvitu novovjekovlja.

Objavio je također i sljedeće knjige: Razvoj matematike; Povijest, ideja i metoda u matematici i fizici; Egzaktne znanosti u Hrvata u doba prosvjetiteljstva; Egzaktne znanosti u Hrvata u poslijeprosvjetiteljskom razdoblju (1789-1835); Egzaktne znanosti u Hrvatskoj u ozračju politike i ideologije (1900-1960); Egzaktne znanosti u znanosti u Hrvata u doba kulturnog i znanstvenog preporoda (1835-1900); Na razmeđu civilizacija (Zapadna Europa. Bizant i islamske zemlje: tragovima povijesti znanosti i prirodne filozofije); Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata, Knjiga I. – Srednji vijek; Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata, Knjiga II. – Renesansa. Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata, Knjiga III. – Rani novi vijek.Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service