Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Nikome ni riječi

Sandra Holetić

Kategorija:  Roman



Nikome ni riječi

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  228

Uvez:  Meki uvez

Format:  13,5 x 22 cm


Kataloški broj:  3854

ISBN:  978-953-203-438-7


Cijena:  13.00 €

Internet cijena:  11.70 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  2551


Opis:
Roman Nikome ni riječi na prvi je pogled gradski ljubić s čvrstom fabulom kroz koju proviruju prepoznatljivi karakteri likova. Barbi je zaposlena na sigurnom i finom radnom mjestu, koje je samo nastavak pripadajućeg joj identiteta pripadnice dobrostojeće srednje klase. Ona je obično neobična, njezini dijalozi su samo produžetak činjenja, a stvarnu Barbi upoznajemo tek na kraju romana kad gubi moć govora.
Iako kao samohrana majka ulazi u skupinu onih likova za koje bismo mogli očekivati da će ih definirati patnja, dramatičnost, isključenost, glavni ženski lik ovdje djeluje disocijativno, paralelno, podvojeno. Svaka nevolja dobiva neki svoj mirni tijek i teče suprotno očekivanome. I kad bismo očekivali da običan i možda i pomalo dosadan glavni lik mirno odrađuje zadanu sudbinu, autorica upliće kontraste pa zločesti postaju dobri, mladi postaju starmali, vjerni nevjerni. No, ono što ipak dominantno označava glavni lik, neprekidna je borba da se dokaže sama sebi, a ne drugima. Svojevrsna predodređenost i predvidljivost njezinog života ukotvljuje ju u sadašnjosti, gotovo bez pravih korijena i podrijetla. U trenutku kad se izvlači iz moždanog udara na kraju romana, kad odbija progovoriti dok ne bude u potpunosti funkcionalna, ona po prvi put doživljava da je sama sebi dovoljna. Da može biti svoja. Roman koji bi mogao uslijediti iza posljednjeg odlomka, bio bi roman o samosvjesnoj Barbi čiji identitet nije odraz očekivanja i tolerancije životne sredine i situacija, već mu je ona sama kreatoricom. No sam roman je lako čitljiv, privlači na promišljanje raspleta, te ostavlja čitatelja u napetosti i očekivanju.

U pozadini romana razaznaju se društvene promjene koje likovi gotovo podanički prihvaćaju, tek ih registrirajući, bez ikakvog kritičkog odnosa. Socijalna osjetljivost glavnog lika ostaje na sudbinama pojedinaca kojima treba podrška, no ne i društveno preobražaj. I kad prvi suprug iz rata dolazi kao ranjiva, neka druga osoba, i kad gubi posao ili drugi suprug nema posao, to su samo nanizane činjenice, iza kojih nema povezanih emocija. Autorica je ovim romanom oslikala prijelomno vrijeme u odrazu svoga glavnog ženskog lika, s vještim dijalogiziranjem koje tijeku fabule daje na dinamičnosti.

(Jasna A. Petrović)



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service