Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Opijum

Matko Dežulović

Kategorija:  Roman



Opijum

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  Život


Stranice:  208

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  14 x 23 cm


Kataloški broj:  3846

ISBN:  978-953-2013-419-6


Cijena:  17.00 €

Internet cijena:  15.30 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  5.00 ( ukupno glasova: 1 )


Broj pregleda knjige:  4181


Opis:
Radnja romana je fiktivna, no počiva na stvarnim događajima i osobnim iskustvima autora, hrvatskog liječnika sada na radu u Austriji. A stvarnost je ta da zbog težnje za zaradom (a zarada je taj „opijum“ u naslovu knjige) multinacionalnih naftnih kompanija stradavaju i domorodački narod i priroda u slivu Amazone.
Max Venturi, poslovni čovjek iz Londona hrvatskih korijena dobiva zadatak finalizirati ugovor o eksploataciji nafte s indijanskim poglavicama iz Perua. Paralelno sa sve dubljim poniranjem u srce peruanske prašume Max putuje u vlastitu prošlost. Ono što se na početku čini kao dobra mogućnost za lakom zaradom pretvara se u noćnu moru gdje se gubi granica između sna i jave, prošlosti i sadašnjosti, dobra i zla.

Dijabolični vrtlog nasilja, ludila i očaja bez iznimke povlači sve na svoje dno...

Kao epilog romanu detaljno je opisan istiniti slučaj indigenog naroda Waorani kojem je prvo priznato pravo nad oko 30.000 četvornih kilometara zemlje u Amazoniji koju su naseljavali. Međutim, to pravo im je bilo priznato samo zato da bi nakon toga bešćutni lokalni moćnici i mešetari Indijance na prijevaru „uvjerili“ da s naftnim kompanijama potpišu ugovor o eksploataciji, jer je to, kao, u njihovom interesu. Potpis na ugovor bio je zapravo iznuđen.

Zbog vađenja nafte zagađena su velika područja prašume, staništa u kojem su ti ljudi oduvijek živjeli od lova i skupljanja hrane.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service