Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Radovi Ruđera Boškovića iz teorijske astronomije i nebeske mehanike

Žarko Dadić

Kategorija:  Znanost



Radovi Ruđera Boškovića iz teorijske astronomije i nebeske mehanike

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  220

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  16 x 23 cm


Kataloški broj:  8316

ISBN:  9789537015534


Cijena:  17.00 €

Internet cijena:  15.30 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  4225


Opis:
U ovoj knjizi akademik Dadić se ne bavi Boškovićevim idejama o ustroju mikrosvijeta već se prvi puta prihvatio jednako zanimljivih dosad neobrađenih Boškovićevih istraživanja i određivanja staza kometa, Mjeseca te planeta Urana i Venere. Izračunavanja tih staza, na primjer jednadžbe šestog stupnja za gibanje kometa, bila su u njegovo vrijeme, u osamnaestom stoljeću, u samome vrhu znanosti. Mnogi su se kasniji teoretičari astronomije poslužili Boškovićevim rezultatima, što mu je podiglo već ionako velik ugled koji je uživao u tadašnjoj europskoj intelektualnoj sredini.
Ova knjiga podužeg naslova, RADOVI RUĐERA BOŠKOVIĆA IZ TEORIJSKE ASTRONOMIJE I NEBESKE MEHANIKE, najnovije je djelo našeg istaknutog povjesničara prirodnih znanosti akademik Žarko Dadića.
Ruđera Boškovića, jednog od najcjenjenijih učenih ljudi svoga vremena, nije potrebno posebno predstavljati. Bio je filozof, astronom, fizičar, geodet, matematičar i pjesnik. Bio je i velik pobornik atomizma, a iz njegovog modela atoma stoljeće i pol kasnije proizlazi poznati Bohrov model atoma. Bošković uvodi u mikrosvijet i zakon sile, koje su odbojne i privlačne, ovisno o udaljenosti, što je za njegovo vrijeme bila smjela zamisao.
Među brojnim zanimljivostima knjige je i način na koji je Bošković kao isusovac nastojao pomiriti tada službeno gledište Crkve o geocentričnom sustavu sa svojim uvjerenjem da je točan heliocentrični sustav. Tu je također i poglavlje koje iznosi Boškovićeve originalne stavove prema Newtonovoj teoriji, napose prema Newtonovom apsolutnom prostoru, po čemu ga možemo smatrati pretečom teorije relativnosti
Knjiga je važan doprinos povijesti astronomije i nebeske mehanike, jer je autor na suvremen način obradio Boškovićeve zamisli te pokazao koliko je ovaj naše gore list, rođeni Dubrovčanin, bio originalan u svojim razmišljanjima. Knjiga će dobro će poslužiti i svima onima koji bilo za seminarske bilo za maturalne ili slične radove žele dublje posegnuti u metode rada i način istraživanja ovog našeg velikana osamnaestoga stoljeća, ali i dalje zanimljivog.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service