Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Protiv zaborava

Lazo Starčević

Kategorija:  EsejistikaProtiv zaborava

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  398

Uvez:  tvrdi uvez

Format:  14,5 x 23 cm


Kataloški broj:  8312

ISBN:  978-953-203-463-9


Cijena:  21.50 €

Internet cijena:  19.35 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  4.00 ( ukupno glasova: 2 )


Broj pregleda knjige:  5827


Opis:
Autor je od 1984. godine vodio dnevnik gospodarskih, političkih i inih zbivanja, onoga što je on ili doživio ili zamijetio u medijima. Knjiga nije povijesna studija već samo na razini osobne impresije govori o političkoj svakodnevnici toga doba i tamnim oblacima koji su se već javljali na obzoru. Gledano danas, trideseti više godina unatrag, knjiga je sjajno svjedočanstvo i podsjetnik o jednom vremenu koje nam sada izgleda kao davna prapovijest. A bilo je to tako - nedavno.Osamdesetih godina prošloga stoljeća postalo je jasno da je Jugoslavija u krizi. Kriza je najdublje bila politička, ali najvidljivija je bila na ekonomskome planu. Zakon je bio krut, a politička vlast nikako se nije mogla sporazumjeti o potrebnim reformama. Dnevnik Laze Starčevića iz 1984. godine vrlo zorno, precizno i dosta dubinski prikazuje ta nastojanja za reformama.

Starčevićev tekst čita se tečno i sa zanimanjem. Zasnovan je na temeljitom poznavanju činjenica, indikativnim zapažanjima pojedinosti i zanimljivim općim zaključcima. Držim da je vrijedna i kao historiografski dokument o jednom našem razdoblju i kao tečno pisano dnevničko štivo.

(ulomci iz recenzije Slavka Goldsteina)-----------Riječ je o uistinu vrijednom dokumentu kulture sjećanja u nas... Impresivno je kako se javno i privatno prožimaju u autorovu rukopisu i kako i jedno i drugo zadržavaju svoj distinktivni kroničarski legitimitet. To ovim zapisima daje posebnu vrijednost... i uvijek iznova se potvrđuju u svojoj dvostranoj vrijednosti: prvo, kao vjerodostojno svjedočanstvo o vremenu u kojemu su nastajali, i drugo, svojim verizmom kao nepatvoreno dramatično iskustvo jedne osobnosti u "dobu krize".

Rukopis je vrlo čitak, lijepo sročen, intrigantan u mnoštvu situacija, asocijacija i poticaja za preispitivanje samog sebe.

(ulomci iz recenzije prof. dr. sc. Drage Roksandića)Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service