Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Zar doista nije bilo dovoljno vremena?

Ivan Gušić

Kategorija:  Znanost



Zar doista nije bilo dovoljno vremena?

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  292

Uvez:  tvrdi uvez

Format:  14,5 x 23 cm


Kataloški broj:  8307

ISBN:  978-953-203-355-7


Cijena:  20.00 €

Internet cijena:  18.00 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  5.00 ( ukupno glasova: 1 )


Broj pregleda knjige:  4593


Opis:
Zar doista nije bilo dovoljno vremena? zbirka je polemičkih članaka akademika Ivana Gušića, našeg poznatog geologa, i nosi podnaslov „Razmišljanja o znanosti, evoluciji, istini i još koječemu“. Riječ je tekstovima u kojima autor

svoj znanstveni pogled na svijet suprotstavlja mitološko-religijskim bajkama, a nabijeni su logikom, znanjem, slijedom razumnog dokazivanja, a uz to, što je za čitatelja važno, i sočnom zanimljivošću.

Godina 2009. bila je u cijelom znanstvenom svijetu prigoda za retrospektivu utjecaja što ga je imalo djelo Charlesa Darwina, budući da je ta godina bila 200. obljetnica njegova rođenja i istodobno 150. obljetnica prvog objavljivanja kapitalnog djela Porijeklo vrsta. Tada se i začela zamisao za objavlji vanje ove knjige.

Jer, ista pitanja i dalje lebde među nama, i dalje treba objašnjavati da rijeke teku, da je mrak mračan, a kamen tvrd. Od davnina, i danas, a bit će tako još neko vrijeme, ljudi svoju - ljudski razumljivu i za neke potrebe silno dragocjenu - baklju iracionalnost nose ponosno tvrdoglavo uzdignutu pred sobom, kao da će im ona osvijetliti put, no ona im samo iskrivljuje stvarnost, baca sablasne sjene, fantazmagorične prikaze. Jer, put je već predivno osvijetljen nekim posve drugim bakljama, i potrebno je samo otvoriti oči za njihovo svjetlo. O njima, premda ih ne zove tako već jednostavno znanost, govori u svojim tekstovima akademik Ivan Gušić.

U jednom od dvadesetak poglavlja autor polemički opovrgava antidarvinističku tezu da za razvoj života od najjednostavnijih molekula do čovjeka nije bilo dovoljno ni milijarde godina trajanja svemira. Poanta te teze je da se evolucijom ne može objasniti složenost života. Takvo što je mogao izvesti, dakako, samo – Svevišnji. Gušić obrazlaže kako je i zašto je evoluciji ipak nekoliko milijardi godina bilo dovoljno vremena.

I, dodali bismo, zar doista nije bilo dovoljno vremena i za prihvaćanje evolucije kao okvira za razumijevanje prirode? Danas, 150 godina nakon objavljivanja Darwinovog Postanka vrsta? A dokazi evolucije su posvuda. Ili pak netko mora biti duša tako potpuno ispunjena blaženim vjerovanjem u nadnaravni svijet da mu je takav i ovaj naravni oko njega.





Akademik Ivan Gušić je professor emeritus geologije i paleontologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu zagrebačkog sveučilišta. Posebno se bavi historijskom geologijom, odnosno geološkom evolucijom i postankom naših Dinarskih planina, pa onda i evolucijom Zemlje i života u cjelini. Objavio je, što sam što u koautorstvu, oko sedamdeset znanstvenih radova, od toga oko polovicu u uglednim međunarodnim znanstvenim časopisima, te veći broj stručnih i popularno-znanstvenih članaka. Opisao je i nekoliko novih vrsta mezozojskih mikrofosila (foraminifera i vapnenačkih algi), koji su se pokazali kao pouzdani pokazatelji starosti u plitkomorskim vapnenačkim naslagama nekadašnjeg Tetisa, iz kojih su pretežito izgrađene naše krške Dinarske planine. Na PMF-u je obavljao različite funkcije, a tri akademske godine bio je dekan, odnosno v.d. dekana, fakulteta. Od 1992. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service