Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Granda vortaro esperanta-kroata
Veliki rječnik esperantsko-hrvatski

Lucija Borčić

Kategorija:  Rječnik



Granda vortaro esperanta-kroata

Biblioteka:  -/-


Stranice:  432

Uvez:  tvrdi

Format:  24 x 16 cm


Kataloški broj:  7004

ISBN:  978-953-7015-44-2


Cijena:  32.00 €

Internet cijena:  28.80 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  4.67 ( ukupno glasova: 3 )


Broj pregleda knjige:  4999


Opis:
Već dugo se među hrvatskim esperantistima i esperantolozima u svijetu osjeća potreba za obuhvatnijim rječnicima, većim od dosad objavljenih tijekom više od stotinu godina postojanja esperanta.

U ovaj Veliki esperantsko-hrvatski rječnik uvršteno je 15.545 temeljnih riječi (natuknica) te 26.353 izvedenica i složenih riječi, ukupno 41.898 leksičkih jedinica.U rječniku nisu posebno označene osnovne, službene riječi niti neologizmi. Samo su asteriskom označene riječi koje se ne nalaze u Novom PIV-u, zbog njihove neobavezne primjene. U rječnik su uvrštena imena naroda, zemalja i imena iz mitologije, no ne i osobna imena, imena gradova, rijeka i gora (osim u iznimno razlikovnim slučajevima). Abecedni redoslijed je prema korijenu riječi, bez gramatičkog dodatka. Na temeljnu riječ nadovezuju se izvedenice s nastavcima i afiksima, a na kraju složenice, koje se najčešće pojavljuju, kako u esperantu tako i u hrvatskom standardnom jeziku. Neke složenice, koje su same po sebi razumljive, samo su navedene bez prijevoda, kao mogućnost primjene i kombinacije. Kod pojedinih riječi navedeno je više značenja i na korisnicima je za koju će se riječ odlučiti. Uvijek postoji veća ili manja nijansa u značenju.

Sa svojim sustavom prefiksa, sufiksa i složenih riječi, esperanto pruža slobodu izražavanja i neiscrpan je izvor stvaranja novih riječi te istančanog nijansiranja i dinamiziranja pojmova, nekada teško prevodivih na nacionalne jezike. Nemoguće je ovdje obrađivati sve jezične detalje, jer je ovo samo standardni rječnik, koji u tom smislu nastoji zadovoljiti opće potrebe. Za posebna područja postoje stručne terminologije, koje podrobno analiziraju pojmove pojedinih struka.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service