Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Priroda uzvraća udarce
Moderna civilizacija protiv prirode i zdravlja

Katarina Knapp

Kategorija:  Zdravlje



Priroda uzvraća udarce

Nakladnik:  VLASTITO IZDANJE

Biblioteka:  -/-


Stranice:  108

Uvez:  tvrdi

Format:  13,50 x 21,50 cm


Kataloški broj:  514

ISBN:  978-953-99808-9-2


Cijena:  12.00 €

Internet cijena:  10.80 €   


Ocjena nakladnika:  4.50

Ocjena korisnika:  4.25 ( ukupno glasova: 4 )


Broj pregleda knjige:  5425


Opis:
Ova knjiga namijenjena je naravno svim ljudima, jer svi smo zajedno izloženi uvjetima i pritiscima modernog načina života. Ipak, bit će bliža onima koji žele i razmišljaju kako živjeti prirodnim načinom života i hraniti se zdravom hranom, koliko je to danas još uopće moguće, a možda će i nekim prehrambenim stručnjacima i liječnicima skrenuti pažnju na probleme o kojima možda nisu razmišljali. Moja razmišljanja nastojala sam u tekstu poduprijeti navodima europskih i američkih stručnjaka, naročito s područja prehrane i prehrambene mikrobiologije. Na taj način željela sam ukazati na ozbiljnost problematike koju obrađujem. Zbog toga ova knjiga nema lako čitljiv tekst, već više djeluje kao stručna studija, pa će se možda nekome činiti teška za čitanje. Ipak mislim da će svaki pažljivi čitatelj u njoj naći nešto što će ga zanimati.


Kao većina ljudi, sklona sam razmišljanju o bolestima i problemima povezanim s njima. Svakodnevno se susrećemo s izvješćima o uspjesima moderne medicine. Doimlju nas se uspjesi u modernoj kirurgiji, naročito operacije srca, očiju, transplantacije organa i drugo. Uočavaju se veliki uspjesi postignuti u imunologiji, otkrivanjem spasonosnih cjepiva protiv teških zaraznih bolesti koje su u prošlosti kosile ljudski rod. Ne manji uspjesi postignuti su i u dijagnostici bolesti, a primjenom antibiotika u terapiji infektivnih bolesti došlo se do revolucionarnih rezultata.


S druge strane čovjek ostaje zbunjen činjenicom, da usprkos tako velikom napretku medicine, farmaceutske i prehrambene industrije, problemi zdravlja nisu smanjeni. Može se uočiti da su jedni problemi riješeni, a drugi su se ne manje teški, pojavili i, dapače, namnožili.


Analize zdravstvene problematike pokazuju ponovno nadiranje virusnih bolesti, ali u novom ruhu, poput virusa AIDS-a, ebole, pa i nekih zloćudnih tumora čiji su uzročnici virusi. Slično je i s bolestima koje su povezane s poremećajem metabolizma, poput šećerne bolesti, gojaznosti, degenerativne reumatske bolesti, bolesti štitnjače, osteoporoze, a naročito porast zloćudnih tumora. Pojava i širenje ovih bolesti poprima u svijetu takve razmjere da ozbiljno zabrinjava kako zdravstvene stručnjake, tako i široku javnost. S pravom se pitamo kuda sve to vodi.


Probleme modernog načina života i razvoj industrijski pripremljenih namirnica pratila sam kroz dugi niz godina, koje sam provela u prehrambeno-mikrobiološkim laboratorijima. Neprekidno sam bila u prilici uočavati njihovu povezanost s mnogim negativnim pojavama i bolestima čiji porast ih je pratio. Sve sam više sazrijevala u ideji da to moram na neki način obraditi i objaviti. Smatrala sam da bih time možda mogla nekome i pomoći.





Dr. Katarina Knapp, znanstveni radnik s dugogodišnjim iskustvom u prehrambenoj industriji, predstavlja u ovoj knjizi svoja opažanja, te diskutira probleme uzrokovane kemikalijama, koje se ili direktno kao dodatci , ili indirektno ( herbicidi, pesticidi ) nalaze u mnogim prehrambenim proizvodima.


Njezina izlaganja su uvjerljiva i proizlaze iz vlastitog radnog i istraživačkog iskustva, a također su potvrđena iscrpnom znanstvenom literaturom citiranom u tekstu.


Vjerujem da će autorica ovom knjigom uspjeti bolje upoznati čitaoce s problematikom moderne prehrane. Navodi u knjizi mogli bi biti povod daljnjem istraživanju o mogućim štetnim posljedicama prekomjerne upotrebe pojedinih kemijskih spojeva u prehrani i okolišu. Isto tako oni su upozorenje i pomoć potrošaču pri odabiru namirnica.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service