Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Karlo Veliki i Muhamed

Henri Pirrene

Kategorija:  PovijestKarlo Veliki i Muhamed

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  238

Uvez:  tvrdi

Format:  15 x 23 cm


Kataloški broj:  8303

ISBN:  953-203-253-3


Cijena:  150.00 KN

Internet cijena:  135.00 KN   


Ocjena nakladnika:  4.50

Ocjena korisnika:  5.00 ( ukupno glasova: 2 )


Broj pregleda knjige:  7907


Opis:
Henri Pirenne (1862-1935), podrijetlom Belgijanac, poznati je povjesničar razdoblja propadanja antičkog svijeta i rađanja nove, kršćanske Europe. Ovo razdoblje, koje se obično zanemaruje, silno burno i zanimljivo i – što je najvažnije – odredilo je sveukupnu današnju gospodarsku, političku i religijsku kartu Europe.

Jedan od najznačajnijih čimbenika koji su preoblikovali Europu bila je, osim kršćanstva, pojava islama u Arabiji. Najveći dio obala Mediterana prestaje biti «Rimsko jezero», Mare nostrum Rimskog carstva odnosno njegovih nasljednika.

Islam je u naglo osvojio veći dio obala Mediterana. Vojske pod Muhamedovim stijegom prodiru iz Španjolske duboku u današnju Francusku, u jednom trenutku su na svega dvjesto kilometara od obala srednje Rajne. Bio je to trenutak kad se odlučivalo o političkoj i religijskog sudbini cijele Europe. Zamrla je trgovina na Sredozemlju, dotad najbogatiji europski krajevi osiromašuju, težište gospodarske moći pomiče se prema sjeveru. Jača i moć papa, Crkva preuzima kormilo društva. Počinje Srednji vijek, simbolički krunidbom Karla Velikog 800. godine u Aachenu.

To burno razdoblje – od 5. do 9. stoljeća - opisuje ova knjiga koja se smatra već klasičnim nezaobilaznim djelom rane povijesti Europe i kod nas je sada prvi puta prevedena s francuskog.Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service