Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Velika obmana

Christopher Booker, Richard North

Kategorija:  Geopolitika



Velika obmana

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  Izvori sutrašnjice


Stranice:  580

Uvez:  tvrdi

Format:  16 x 24 cm


Kataloški broj:  3226

ISBN:  953-203-226-6


Cijena:  26.00 €

Internet cijena:  23.40 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  4.67 ( ukupno glasova: 3 )


Broj pregleda knjige:  5608


Opis:
Ova knjiga vodi nas kroz najsmioniji politički projekt cijele povijesti: plan ujedinjenja Europe pod jednom jedinom nadnacionalnom vladom. Od završetka Prvog svjetskog rata, kad se ta ideja začela u umovima dvojice visokopozicioniranih birokrata Lige naroda, pa preko Zajednice za ugljen i čelik te zatim Europske zajednice, prošlo je osamdesetak godina. Kroz to je vrijeme projekt dogurao korak po korak do Europske unije, a da je samo malome broj ljudi bilo uopće jasno što se to točno događa. Ključno načelo projekta bilo je naime da se njegova prava narav i cilj ne iznose na vidjelo.

Tek nedavno, kad je projekt europske megadržave uznapredovao do izjašnjavanja o ustavu 'Ujedinjene Europe', prava istina teško se prikriva, premda se i dalje maskira raznim trikovima. Zato je danas najvažnije da narodi Europe napokon shvate što su političari radili i što rade u njihovo ime.

A sve je bila Velika obmana - skrivanje potpunog političkog ujedinjenja Europe iza riječi o isključivo gospodarskoj suradnji i ukidanju trgovinskih barijera unutar zajedničkog tržišta. Narodi, zapravo njihovi politički vođe, predavali su sve više i više svoga suvereniteta u ruke nadnacionalnih tehnokrata koji za svoje postupke ne odgovaraju nikome, a putem briselskih 'smjernica' uniformiraju bogatu različitost europskih naroda. To je posebno važno za mlade europske države, čiji političari zbog svojih interesa guraju narode pod skute novog centra moći i svekolikog birokratskog odlučivanja.

Premda knjiga govori ponajviše o odnosima Velike Britanije i Europske zajednice/unije, važna je i za sve druge, pa i za Hrvatsku, jer opširno i argumentirano oslikava cijelu povijest dugogodišnjeg događanja, onako kako malo-pomalo zadobivaju razmjere sporog, dugoročnog državnog udara, najspektakularnijeg državnog udara u povijesti.

Autorski dvojac – Christopher Booker i dr. Richard North – deset je godina prikupljao građu za ovu knjigu. Njihova je suradnja započela 1992., u vrijeme kad je Booker bio kolumnist Sunday Timesa, a North je radio u Bruxellesu kao ravnatelj u Uredu za demokratske procese i različitosti u Europi pri Europskom parlamentu. Obojica su ubrzo zadobili jedinstvenu reputaciju zbog svojih stručnih analiza odnosa Velike Britanije i EU-a. Booker i North zajedno su objavili djela Ludi službenici (1994) i Dvorac laži (1996). Christopher Booker objavio je više djela iz suvremene povijesti (Sedamdesete, Ratne igre i druge) te je jedan od suosnivača časopisa Private Eye. Dr. Richard North je priznati britanski ekspert za pitanja sigurnosti opskrbe hranom, a 2001. objavljena je njegova knjiga Smrt poljoprivrede, u kojoj raščlanjuje krizu britanskih farmera.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service